Festival prekmurske gibanice in šunke

petek, 9. September 2016 to sobota, 10. September 2016

Tradicionalna kulinarična prireditev “Festival prekmurske gibanice in šunke” se bo odvijala v petek 9. in v soboto 10. septembra 2016 na dvorišču Gradu Murska Sobota. Dogodek je namenjen predstavitvi vrhunske prekmurske kulinarike ter ohranjanja tradicije s pridihom sodobnosti.V petek, 9. septembra, s pričetkom ob 19. uri bodo obiskovalce razvajali gostujoči in domači chefi:

Janez Bratovž iz Restavracije JB

Gregor Vračko iz Hiše Denk

Luka Košir iz Gostišča Grič

Leon Pintarič iz Gostilne Rajh 

Daniel Sukič in Boštjan Lačen za Šunkarno KodilaDomači in gostujoči vinarji bodo ponujali svoja vrhunska vina. Za glasbeno spremljavo bo poskrbel “Berden/Farič Jazz Combo”. Marjanu Fariču na saksofonu in Dejanu Berdenu na klavirju se bo pridružil tudi znani tolkalist in bobnar Miran CELEC.

V soboto, 10. septembra, bo dogajanje potekalo od 9. do 14. ure. Za kosilo bodo poskrbeli domači gostinci in ostali ponudniki kulinaričnih dobrot, ki bodo pred vami pripravljali jedi iz lokalnih sestavin, vinarji pa vas bodo razvajali z vrhunskimi vini iz Prekmurja. Ogledali si boste lahko razstavo prekmurske gibanice in šunke približno štiridesetih proizvajalcev in poskušali ter kupili izdelke po vaši izbiri. Potekala bo podelitev priznanj proizvajalcem, katerih izdelki bodo predhodno ocenjeni s strani strokovne komisije. 

Nagradna igra »Ugotavljanje teže prekmurske šunke« bo tistemu, ki bo ugotovil najbližjo dejansko težo, prinesla bogato nagrado, saj bo dobil celo šunko. V živo si boste lahko ogledali postopek priprave prekmurske gibanice in v zvezi s tem dobili tudi kakšne nasvete. Kulinarični delavnici, ki jo bo izvedla Anka Peljhan z otroci OŠ Križevci pri Ljutomeru (projekt Kuhnapato), se bodo lahko priključili zainteresirani mali oz. mlajši obiskovalci. Novost letošnjega festivala bo predstavitev romske kulinarike v okviru projekta KHETAN TU TEME – stičišče kultur.

Z glasbenim program bodo začeli otroci Glasbene šole Murska Sobota, vzdušje pa bo popestrila še folklorna skupina KUD Beltinci, romska folklorna skupina in Ljudski pevci in godci Gorički lajkoši.

Vljudno vabljeni na prijetno in sproščeno druženje!

Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot