Trezino senje

torek, 15. Oktober 2019

V mestnem središču bo 15. oktorba pestro, na tradicionalnem Trezinem senju se zberejo kramarji, rokodelci in gostinci iz vse Slovenije in tujine.

Tako kot že skozi vsa ta leta se bo tudi tokratnega Trezinega senja udeležilo nekaj sto prodajalcev, poseben del sejma je namenjen rokodelcem in mojstrom domače obrti, za širjenje zavesti o lokalni kulinariki pa poskrbijo vrli gostinci s svojimi dobrotami.

Ob tem nas vsako leto zbudi godba in sledi koncert glasbene skupine. Letos na bo zabavala skupina AVANTURA.

Sejemska dejavnost v naših krajih poteka že več kot 650 let. Sejmi so bili najpogosteje organizirani v obliki združenja blagovnega in živinskega sejma, ter so od nekdaj ustaljena oblika druženja in kupčevanja, ki še danes privablja množice obiskovalcev od blizu in daleč.

Trezino senje v Soboti je eden izmed sejmov z najdaljšo tradicijo. Organizira se vsako leto 15. oktobra, ko goduje Sveta Terezija Avilska (1515 - 1582), španska karmeličanka, redovna prenoviteljica, mistikinja in svetnica, ki jo je papež Pavel VI. kot prvo žensko razglasil za cerkveno učiteljico. S tem je priznal posebno poslanstvo žensk - ženska ima nenadomestljivo vlogo v službi življenja in miru na zemlji.