Župan

dr. Aleksander Jevšek


 

Kontakt

Tel: 02 525 16 11
E-pošta: kabinet.zupana@murska-sobota.si

 

Življenjepis

Rojen sem v delavski družini 21.07.1961 v Slovenj Gradcu, svojo mladost pa sem preživljal na Ravnah na Koroškem. Že kot otrok sem spoznaval kako trd je kruh ravenskih železarjev.

Srednjo policijsko šolo v Tacnu pri Ljubljani sem končal z odličnim uspehom in tudi zaradi tega dobil priložnost, da svojo poklicno pot pričnem kot kriminalist za umore na policijski upravi v Ljubljani. Že v času šolanja v srednji šoli za policiste sem spoznal svojo sporogo iz Prekmurja. Po sedmih letih življenja in dela v Ljubljani sva se z ženo preselila v Mursko Soboto, kjer z družino živim od leta 1986. Sedaj kot »Sobočanec« sem pričel spoznavati ljudi in pokrajino v kateri sva z ženo zgradila hišo in ugotovil, da smo si Korošci in Prekmurci zelo podobni. Oboji smo odprti ljudje, marljivi in iskreni. Tudi zaradi tega sem ponosen, da sem imel priložnost sodelovati v osamosvojitveni vojni za našo Slovenijo in naše Prekmurje. Za udeležbo v osamosvojitveni vojni sem bil odlikovan z srebrnim znakom zaslug za varnost in z medaljo za hrabro dejanje.

Leta 1992 sem v službi napredoval in bi premeščen v Maribor, kjer sem delal pet let od tam pa v Celje, kjer sem vodil tamkajšnjo kriminalistično policijo do leta 1999. Na delo v Maribor in Celje sem se vsak dan vozil iz Murske Sobote, zaradi tega še kako poznam težave s takratnimi cestnimi povezavami. Kot direktor policijske uprave Murska Sobota sem dela sedem let do 2006, ko sem bil premeščen na delovno mesto direktorja policijske uprave Ljubljana, leta 2007 pa na delovno mesto direktorja slovenske Kriminalistične policije. Januarja 2011 sem izpolnil pogoje za upokojitev, kar mi je omogočilo vrnitev k svoji družini v Mursko Soboto. A ne za dolgo, saj sem bil v maju 2012 s strani Evropske komisije povabljen k sodelovanju v projekt "EU support to law enforcement in BiH", kjer sem delal dve leti, kot strokovnjak na področju pravosodja in notranjih zadev.

Po končanem magisteriju na Pravni fakulteti v Ljubljani sem v aprilu 2014 uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo s področja kriminalistike in pridobil naziv doktorja znanosti.

Sem habilitiran predavatelj kriminalistike na Fakulteti za varnostne vede v Ljubljani in na Višji policijski šoli v Tacnu. Do leta 2011 sem bil glavni urednik revije »kriminalistika in kriminologija«. V času mojega službovanja na delovnem mestu direktorja slovenske kriminalistične policije sem bil član upravnega odbora Europola in nacionalni delegat Interpola. Kot poseben uspeh pa si štejem ustanovitev Nacionalnega preiskovalnega urada, katerega idejni pobudnik sem, vodil pa sem vladno medresorsko skupino za ustanovitev Nacionalnega preiskovalnega urada.

Po naravi sem odprt in vesel človek, vključen v množico dejavnosti v Murski Soboti in okolici. Tako sem član dobrodelne organizacije Lions klub Murska Sobota, veteranskega združenja Sever za Pomurje, JEEP Kluba starodobnih vojaških vozil.

dr. Aleksander Jevšek, župan