10. september – svetovni dan preprečevanja samomora

četrtek, 10. September 2020

Mestna občina Murska Sobota se tudi letos pridružuje kolesarski akciji »Prekolesarimo svet«, katere namen je razširjati zavedanje, da je samomor velik javnozdravstveni problem, da ga lahko preprečujemo, in obenem spodbujati druženje in povezovanje med ljudmi.

Samomorilno vedenje lahko prizadene vsakogar od nas ali naših bližnjih. Ne glede na starost, je samomor vsako leto med 20. vodilnimi vzroki umrljivosti na svetu. Zaradi samomora vsako leto umre več kot 800 000 ljudi, kar pomeni, da se vsakih 40 sekund zgodi en samomor. V Sloveniji je v letu 2019 zaradi samomora umrlo 394 oseb. Smrti zaradi samomora lahko preprečujemo in pri tem lahko sodeluje vsakdo. To odraža tudi vodilno sporočilo svetovnega dneva preprečevanja samomora, ki letos že tretjič zapored poteka pod geslom »Skupaj«. Geslo izpostavlja najbolj pomemben del učinkovitega preprečevanja samomora – sodelovanje in povezovanje. Nacionalni Inštitut za javno zdravje (NIJZ), Slovenski center za raziskovanje samomora na Inštitutu Andreja Marušiča Univerze na Primorskem (UP IAM), Slovensko združenje za preprečevanje samomora, Center za psihološko svetovanje Posvet in Nacionalno združenje za kakovost življenja OZARA Slovenija zato vabijo, da se v času od 10. septembra do 10. oktobra pridružite kolesarski akciji »Prekolesarimo svet«.

 

Akcija »Prekolesarimo Svet« že sedmo leto

 

 

Pobudnik akcije Prekolesarimo svet je Mednarodna zveza za preprečevanje samomora. Sodelujoči iz celega sveta skušajo tudi letos uresničiti izziv, da bi z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje. Ker je bila akcija v preteklih letih zelo uspešna tudi v Sloveniji, se ji pridružujemo že sedmo leto zapored. Namen akcije je razširjati zavedanje, da je samomor velik javnozdravstveni problem, da ga lahko preprečujemo, in obenem spodbujati druženje in povezovanje med ljudmi.

Dogodek v sklopu dobrodelne akcije v naši regiji, ki so ga organizatorji poimenovali »Kilometri za življenje« bo potekal od 10. 9. 2020 do 10. 10. 2020, vendar letos zaradi situacije v »virtualni obliki«. V tem času bodo posamezniki, društva, organizacije kolesarili, se poslikali ali posneli ter tako »prispevali« svoje prekolesarjene kilometre.

Kolesarje bodo organizatorji spodbujali preko socialnih omrežij, z željo da delijo in označijo svoje objave  s #kilometrizazivljenje ter povabijo k dogodku tudi druge kolesarje. S tem bomo prispevali tudi k promociji Pomurja in številnih urejenih kolesarskih poti, ki jih imamo v naši regiji.

Vsi zbrani kilometri bodo ob koncu akcije posredovani dobrodelni mednarodni akciji »Prekolesarimo svet«.

Akciji se tudi letos pridružuje Mestna občina Murska Sobota. Tako se bodo zaposleni na mestni upravi v sklopu Evropskega tedna mobilnosti 2020, v petek, 18. septembra, udeležili kolesarjenja, ki ga organizirajo skupaj z Občino Moravske Toplice.

Sicer so organizatorji akcije v Pomurju še:

Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Murska Sobota, Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, Mestna občina Murska Sobota, Razvojni center Murska Sobota, Zdravstveni dom Murska Sobota, Zdravstveni dom Gornja Radgona, Zdravstveni dom Lendava, Zdravstveni dom Ljutomer, Občina Dobrovnik, Zavod za okolje in turizem Dobrovnik, Zavod za turizem in razvoj Lendava, Ocean Orchids cycling team, Kolesarski klub Kicker, Ride Goricko, Avto-moto društvo Štefana Kovača Murska Sobota, Policija PU Murska Sobota, Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez, regijska pisarna Moravske Toplice, Občinska športna zveza Moravske Toplice, Športna zveza Ljutomer, MTB Prlekija, MTB Pomurje, ŠD Radenci, Občina Cankova in Razvojni zavod občine Puconci.