Knjižnica ponovno odprta

Slika
21 Knjižnica

Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota je 6. maja ponovno odprla vrata, vendar samo za vračilo in izposojo naročenega gradiva.

Kot je povedala direktorica knjižnice mag. Klaudija Šek Škafar, bo življenje v knjižnici še nekaj časa drugačno, kot smo ga bili vajeni pred zaprtjem, ter bo potekalo v skladu z nekaterimi omejitvami in zaščitnimi ukrepi. Po novih ukrepih knjižnica ne nudi izposoje študijskega gradiva na dom. Za vračilo in izposojo vnaprej naročenega gradiva pa veljajo posebna pravila in priporočila. Knjižnica deluje po nespremenjenem delovnem času od ponedeljka do petka med 8. in 19. uro, ob sobotah pa je odprta med 8. in 13. uro.

Izposoja in vračilo gradiva

V knjižnici prosijo, da člani najprej poskrbijo za vračilo gradiva, ki ga imajo doma, saj bo izposojeno gradivo po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje odležalo sedem dni, preden ga bodo predali v novo izposojo. Uporabniki gradiva ne morejo naročati po elektronski pošti ali ob osebnem obisku knjižnice. Gradivo, ki bi si ga želeli izposoditi, si lahko rezervirajo v katalogu COBISS+/Moja knjižnica ali s predhodnim telefonskim naročilom med delovnim časom knjižnice (02 530 81 22 – oddelek za odrasle, 02 530 81 10 – mladinski oddelek). Gradivo, naročeno do 14. ure, bo mogoče v knjižnici prevzeti naslednji delovni dan. Člani si lahko naročijo največ pet naslovov. Naročeno gradivo bo na prevzem čakalo sedem dni. Knjižničarji prosijo uporabnike, da po osmih dneh v storitvi Moja knjižnica preverijo stanje na knjižničnem računu. Vpis novih članov še vedno poteka le prek spleta. V knjižnici ponovno nudijo storitev medknjižnične izposoje po predhodnem telefonskem naročilu med delovnim časom knjižnice (02 530 81 22 – oddelek za odrasle). Do 31. maja ne bodo zaračunavali zamudnine, prav tako bodo vsem članom, ki jim je oziroma jim bo rok izposoje potekel med 13. marcem in 31. majem, zagotovili enake pogoje vračila, ne glede na to, kateri dan bodo gradivo vrnili. Tudi opominov v tem obdobju ne bodo pošiljali. Do nadaljnjega ostajajo zaprte krajevne knjižnice in čitalnica, bibliobus ne vozi, prireditev in dejavnosti ni. Ob vstopu v knjižnico veljajo tudi priporočila, s katerimi želijo zagotoviti varen obisk knjižnice, kamor lahko vstopajo samo zdrave osebe.

Kako z gradivom ravnati doma?

V knjižnici svetujejo, da uporabniki že izposojeno gradivo doma odložijo na nedostopno mesto in ga začnejo uporabljati glede na material, iz katerega je. Tako pojasnjujejo, da po do zdaj znanih podatkih iz literature na osnovi laboratorijskih raziskav novi koronavirus na tiskarskem in tekstilnem papirju preživi tri ure, na kartonu 24 ur, na gladkih površinah, kot so steklo in bankovci, štiri dni, na gladkih površinah, kot sta jeklo in plastika, pa sedem dni. Ob naročilu knjig po pošti svetujejo, da uporabniki še neodprt paket odložijo na nedostopno mesto, kjer naj nedotaknjen odleži vsaj tri dni. Če je gradivo v pošiljki izključno iz papirja in kartona, ga je po preteku najmanj treh dni že mogoče uporabljati. Če pa je iz plastificiranega materiala oziroma zaščiteno (ovoj) s plastičnim materialom, priporočajo, da se ga temeljito obriše z razkužilom (ali pa gradivo obstoji še nadaljnje štiri dni (torej skupno sedem dni).

Študentje in izpiti

Knjižničarji študentom in vsem, ki z uporabo gradiva ne morejo čakati, priporočajo, da si pred in po branju gradiva umijejo ali razkužijo roke in po branju gradiva še površino, na kateri je ležalo gradivo. Prav tako se gradiva ne sme listati z oslinjenimi prsti. Ves čas pa je treba upoštevati vsa priporočila pristojnih institucij za preprečevanje okužbe.

Aleksandra Grah, Soboške novine, maj 2020