Letošnji občinski nagrajenci

Slika
Občinski nagrajenci 2022

Ob občinskem prazniku je podžupan Zoran Hoblaj, ki opravlja funkcijo župana,  na današnji slavnostni seji podelil najvišja priznanja Mestne občine Murska Sobota. 

Naziv častni občan Mestne občine Murska Sobota je prejel Yukio Mori.

Gospod Yukio Mori iz Japonske je z Mursko Soboto povezan še iz časov pred osamosvojitvijo Slovenije. Kot poslovnež je začel sodelovati s podjetjem iz Ljubljane in radovednost ga je gnala, da je Slovenijo, deželo, za katero prej še nikoli ni slišal in v kateri Japonska ni imela niti svojega veleposlaništva,  tudi obiskal. In se v njo zaljubil.

Na največjem živilskem sejmu na Japonskem, na katerem je sodelovala takrat že samostojna Slovenija, je Yukio Mori spoznal, da v Sloveniji pridelujemo vrhunska vina, zato sta se s soprogo odločila za nov poslovni korak. Na Japonsko sta začela uvažati slovenska vina priznanih slovenskih vinarjev, ki so medtem cenjena v številnih prestižnih japonskih restavracijah. Težko, birokracije polno poslovno pot je Yukio Mori utiral  tudi za uvoz kakovostnih pomurskih mesnih izdelkov in tudi z veliko pomočjo Veleposlaništva RS mu je to v minulem letu uspelo. Na oddaljenem, zelo zaprtem  in zahtevnem japonskem trgu je tako med drugim moč kupiti Kodilovo šunko iz naše občine.

Yukio Mori je s svojo soprogo Keiko v Murski Soboti intuitivno prepoznal potencial in jo kljub številnim neznankam, naredil za svoj drugi dom po svetovljanskem Tokiu in se od takrat za Soboto neprenehoma trudi in veseli vsakega razvoja našega mesta. Pravi, da so mu pri nas všeč ljudje, preprostost, majhnost in mir. In v tem kot poslovnež vidi tudi našo gospodarsko priložnost in z veseljem pomaga pri vzpostavljanju poslovnih stikov in povezav. Yukio Mori je med drugimi pomagal mlademu inženirskemu podjetju Matt Consultech d.o.o iz Murske Sobote, za katerega želi, da postane vez med japonskimi in slovenskimi visoko tehnološkimi podjetji.

Yukio Mori je v Slovenijo, Pomurje in Mursko Sobota pripeljal številne gospodarske delegacije in poslovne partnerje iz Japonske, poleg tega je aktiven tudi pri povezovanju na področju kulture. Tako je na enem izmed Festivalov Soboških dnevov sodelovala mlada priznana violinistka iz Japonske, ki jo je v Mursko Soboti pripeljal prav Yukio Mori. 

Letos marca je Yukio Mori s svojim podjetjem ZARIA podprl projekt sajenja japonskih češenj SAKURA, ki ga je po več slovenskih krajih promoviralo Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji. V spomin na olimpijske in paralimpijske igre v Tokiu ter 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Japonsko in Slovenijo smo ob paviljonu EXPANO letos marca zasadili drevored 30  japonskih češenj sakure, ki simbolizirajo Japonsko. S tem projektom na Veleposlaništvu Japonske v Sloveniji  želijo spodbuditi raznoliko naravno okolje, omogočiti slovenskim državljanom, da vsako pomlad uživajo v čudovitih cvetovih japonskih češenj, ter postaviti temelje za poglabljanje prijateljskih odnosov med Japonsko in Slovenijo. Drevesa japonskih češenj je Murski Soboti na pobudo Yukia Morija doniralo podjetje ZARIA, ki ga vodi njegova soproga Keiko.

Neprecenljiv je prispevek g. Morija pri krepitvi diplomatskih povezav z našo državo, ki ga je pohvalila tudi Veleposlanica RS na Japonskem dr. Ana Polak Petrič. 

 

Plaketo Mestne občine Murska Sobota je prejelo Prostovoljno gasilko društvo Murska Sobota

Prostovoljno gasilsko društvo Murska Sobota je osrednje od dvanajstih gasilskih društev v Mestni občini Murska Sobota, ki v občini na leto opravi več kot 85 odstotkov vseh intervencij. Bogata zgodovina gasilstva v Murski Soboti se je začela pisati leta 1882, ko je bilo ustanovljeno tretje požarno društvo v Prekmurju. Vse do danes predstavlja steber posredovanja ob večjih nesrečah v severovzhodni Sloveniji.

Danes je operativna enota ena od štirih, ki ima s podpisano pogodbo Uprave RS za zaščito in reševanje status gasilske enote širšega pomena za posredovanje ob nesrečah v cestnem prometu, v cestnem predoru, z nevarnimi snovmi ter na in pod vodo. Gasilska enota širšega pomena ima ta status od leta 1994 ter pokriva območje Mestne občine Murska Sobota, celotno Goričko, Ravensko in del Dolinskega v Prekmurju. Murskosoboški gasilci posredujejo tudi ob nesrečah na pomurski avtocesti, in sicer od predora Cenkova do mejnega prehoda Dolga vas.

Po kategorizaciji Gasilske zveze Slovenije je Prostovoljno gasilsko društvo Murska Sobota društvo pete kategorije s poklicnim jedrom. Za lažje premagovanje finančnega bremena pri financiranju operativnega poklicnega jedra, ki trenutno šteje šest članov in tvori stalno pripravljenost ter izvaja glavnine intervencij, preostalo pa dopolnjujejo z 32 usposobljenimi prostovoljnimi gasilci.

Društvo je v zadnjih letih naredilo pomemben korak na področju krepitve članstva, saj jih je trenutno v društvu že 112. Zelo veseli so zlasti vse večjega vključevanja mladih v gasilske vrste, navdih za delo pa črpajo tudi iz izkušenj veteranov. Od pionirskih in mladinskih do članskih enot A in B dosegajo vrhunske tekmovalne rezultate. Uspehe so opazili tudi v lokalni skupnosti, saj so bile enote mladih PGD Murska Sobota lani razglašene za naj prostovoljno društvo v letu 2019 v mestni občini.

 

Zahvalno listino Mestne občine Murska Sobota je prejelo podjetje ŽALIK, strojno ključavničarstvo d.o.o.

Podjetnik Žalik Ludvik je svojo samostojno obrtniško pot z dejavnostjo strojno ključavničarstvo začel leta 1982 na Trstenjakovi ulici  v M. Soboti. Podjetje se je leta 2018 preneslo na prevzemno družbo ŽALIK, strojno ključavničarstvo d.o.o., kjer je Žalik Ludvik družbenik in prokurist podjetja.  Letos tako beležijo 40 jubilej poslovanja, skupno pa letos obeležujejo častitljivih 99 let družinske tradicije.

Uspešno malo podjetje ponuja rešitve na področju strojnega ključavničarstva. Tako izdelujejo različne kovinske elemente iz jekla, nerjavnega jekla in aluminija. Gre za dokaj širok spekter storitev z mnogimi izkušnjami. Opravljajo tudi številna vzdrževalna dela na različnih objektih in kooperacijska dela doma in v tujini. V podjetju si nenehno prizadevajo za kakovostne storitve in zadovoljstvo svojih strank.

V podjetju Žalik z dolgoletno tradicijo dokazujejo, da je potrebno v obrti in podjetništvu s trdim delom in znanjem vztrajati, za uspeh in obstoj pa je potrebno premagati številne ovire. Trgi in razmere se spreminjajo, zato v podjetju stalno sledijo trendom na področju strojnega ključavničarstva. S strani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije so bili leta 2017 nagrajeni z bronastim ključem OZS.

 

Zahvalno listino Mestne občine Murska Sobota je prejel Kajak kanu klub »Mura« Krog

Kajak kanu klub »Mura« Krog je klub s 50-letno tradicijo delovanja na področju kajakaštva in kanuizma. Vse od prvih zanesenjaških let je pomemben dejavnik družabnega in predvsem športnega življenja v lokalnem okolju. Tekmovalci kluba že od nekdaj dosegajo odmevne športne uspehe. Nekateri člani kluba se lahko ponašajo z več naslovi državnega prvaka, kot člani slovenske državne reprezentance ter večkrat osvojenimi stopničkami evropskih in svetovnih prvenstev. Poleg tekmovalnih rezultatov klub vsa desetletja obstoja skrbi za množičnost in popularizacijo kajakaškega športa med najmlajšimi kategorijami pa vse do rekreativcev.

Kajak kanu klub »Mura« Krog je član Kajakaške zveze Slovenije ter Športne zveze Murska Sobota. Od 23. novembra 2020 ima klub status nevladne organizacije v javnem interesu na področju športa.

Začetki kluba segajo v daljno leto 1972 ko je bilo ustanovljeno Brodarsko društvo Mura Krog, ki se je kasneje preimenovalo v Kajak kanu klub »Mura« Krog. Največji uspehi kluba so bili doseženi med leti 1980 in 2010. Člani Kajak kanu kluba »Mura« Krog že mnoga desetletja ponašajo ime naše lokalne skupnosti, širom domovine in po svetu.

Klub je že od nekdaj priznan in cenjen organizator vsakoletnih kajakaških tekmovanj na reki Muri v slalomu in spustu, ki jih organizira v sodelovanju s Kajakaško zvezo Slovenije. Tekmovanje vsako leto v naš kraj in s tem v MOMS privabi okoli 100 tekmovalcev iz vse Slovenije. Kajak kanu klub »Mura« Krog je močno vpet v lokalno okolje. V sodelovanju z mestno občino že več kot dvajset let organizira zanimivo družabno prireditev v vlečenju vrvi čez reko Muro med Prekmurci in Prleki. Člani kluba že več desetletij tudi pridno skrbijo za upravljanje in vzdrževanje broda na reki Muri, ki predstavlja pomembno turistično znamenitost našega kraja in občine.

 

Zahvalno listino Mestne občine Murska Sobota je prejela SKUPINA PANVITA

 

Zgodba Panvite se je začela pred natanko pred stotimi leti v dvajsetih letih 20. stoletja, z ustanovitvijo takratnega banovinskega posestva. S svojo organiziranostjo in znanjem je posestvo kmalu postalo največji kmetijsko pridelovalni obrat v takratni Kraljevini SHS. Različni družbeno politični sistemi so posestvo razbili na več manjših, neprofitnih enot. Šele s prihodom Kmetijskega gospodarstva Rakičana se je negativni trend drobitve ustavil in začel se je ponovni postopek združevanja. To, kar danes poznamo pod imenom Skupina Panvita, je nadaljevanje tradicije in znanja, ki ga vsakodnevno nadgrajujejo in plemenitijo.

Danes krovna blagovna znamka Skupina Panvita povezuje tri med seboj prepletene dejavnosti: kmetijstvo, meso in mesne izdelke ter ekologijo in energetiko. Skupino sestavlja 9 povezanih družb, ki zaposlujejo čez 600 oseb.

Svoje poslanstvo izražajo v odgovornosti do okolju prijazne pridelave hrane in sonaravne reje živali, ki izhaja iz mogočne ravnice, kjer panonska življenjska energija, sonce in rodovitna zemlja ustvarjajo popolnost. Njihova prepoznavnost pa temelji na vrednotah, kot so partnerstvo, samozavest, zanesljivost, prilagodljivost in pripadnost. Vizija in cilj Panvite je postati vodilni ponudnik hrane na domačem trgu in pomemben ponudnik hrane v Srednji Evropi.

Skupina Panvita je predvsem osredotočena na domači, slovenski trg, kjer so s svojimi proizvodi prisotni v večini trgovskih sistemov. Z novo energijo in željo po dokazovanju so se začeli vse bolj ozirati po trgih Evropske unije in vzpostavili partnerski odnos z večjimi evropskimi trgovskimi hišami. Tako je danes možno njihove proizvode najti na policah trgovskih sistemov na Danskem, v Nemčiji, Avstriji in v državah Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne Gore in Makedonije.

Skupina Panvita je močno vpeta tudi v lokalno okolje. So soustanovitelj Fundacije Marof, katere poslanstvo je zagotavljati denarno in svetovalno podporo za otroško, mladinsko, invalidsko in socialno varstvo, športno in kulturno vzgojo, financiranje športnih in kulturnih dejavnosti ter izobraževanje otrok in mladine. V okviru fundacije vsako leto podelijo štipendije nadarjenim pomurskim študentom ter omogočijo letovanje otrokom svojih zaposlenih in nadarjenim otrokom s Pomurja. Podpirajo številne športne in kulturne prireditve v naši širši okolici. So dolgoročni sponzor Atletskega kluba Murska Sobota, ki nosi njihovo ime in Odbojkarskega kluba Panvita Pomgrad, sponzorirajo pa tudi nekatera vrhunska športna tekmovanja v Sloveniji.

 

So DRUŽINI PRIJAZNO PODJETJE, ki temelji na družbeno odgovornem principu upravljanja, s poudarkom na usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja.