Pohod ob spominskih obeležjih v Murski Soboti

Slika
Pohod pom

V sklopu praznovanja Tedna državnosti v Murski Soboti je danes v Murski Soboti potekal pohod učencev in dijakov vseh osnovnih in srednjih šol iz naše občine ob spominskih obeležjih, posvečenim različnim dogodkom v prekmurski zgodovini in nastajanju slovenske državnosti. Skupno se je zbralo okrog 270 učencev in dijakov.

Pohodna trasa je zajemala:

1. Sedež tedanjega Območnega štaba TO, nekdanji dijaški dom, danes Center šolskih ob obšolskih dejavnosti (spominska plošča)

2. Policijska uprava in Policijska postaja Murska  (spominski plošči)

3. Trg zmage (obeležje osamosvojitvene vojne, spomenik zmage II. SV, spomenik 100. obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom)

4. Mestni park (spomenik padlim učiteljem, spomenik prekmurskim književnikom, spominska plošča v soboškem gradu v spomin Evgena Kardoša in Štefana Cvetka, spomenik Štefana Kovača pred Gledališčem Park)

5. Vojašnica Murska Sobota (spominsko obeležje ameriškim letalcem in novo obeležje osamosvojitvene vojne).

Pripadniki domoljubnih in veteranskih organizacij OZ VVS Murska Sobota, PVD Sever za Pomurje, Združenja borcev za vrednote NOB Murska Sobota, Prekmurskega društva general Maister in Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija so na posameznih postajah mladim predstavili pomen spominskih obeležij. Program na posameznih točkah so pripravili učenci in dijaki, ki so recitirali prispevke iz literarnega natečaja Spominska obeležja pripovedujejo.