Predstavljen program Poletja v mestu 2024

Slika
Tiskovna FSD 2024

 

Na današnji novinarski konferenci v preddverju Gledališča Park je župan Damjan Anželj skupaj z direktorico Brigito Perhavec ter programsko vodjo Polonco Gjörek iz Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota predstavil raznoliko dogajanje v prihajajočih poletnih mesecih pod skupnim imenom Poletje v mestu 2024.

Župan je povedal, da tudi letošnje poletje v mesto prinaša bogato festivalsko športno, kulturno in zabavno dogajanje, ki ga poleg Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota organizirata tudi javna zavoda Mikk in RIS Dvorec Rakičan ter številna društva in krajevne skupnosti. 

Povedal je, da se bo konec meseca maja v Murski Soboti ponovno odvilo mednarodno harmonikarsko tekmovanje, svoje visoke obletnice pa bodo poleg Športnega društva Kupšinci obeležila še prostovoljna gasilska društva Markišavci, Pušča in Rakičan. 

Na Soboškem jezeru bo 1. junija potekala regata in prvo tekmovanje v supanju, medtem, ko se bo ob njem odvilo srečanje obvodnih krajev Slovenije.

Konec meseca maja bo zadišalo s Sočne vilice, v Murski Soboti bo začetek Kolesarske dirke po Sloveniji, nebo bodo v času Festivala Soboški dnevi preplavili toplozračni baloni, odzvanjala bo odlična glasba, na svoj račun bodo prišli tudi najmlajši.

 

SOČNA VILICA

Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota napoveduje že deveto sezono kulinaričnega festivala Sočna vilica. Prvič bo s stojnic in »foodtruck-ov« zadišalo že v petek, 24. maja. Tudi deveta sezona vabi na Slovensko ulico gostince od doma in drugod, pivovarje in vinarje, ki bodo poskrbeli za številna zadovoljstva obiskovalcev ob sončnih petkih vse do konca septembra.

 

DRUŽINSKI PIKNIK

Mladinski informativni in kulturni klub – MIKK bo v soboto, 8. junija, ponovno poskrbel za bogato dogajanje za vse generacije. Tudi letos bodo pod krošnjami dreves mestnega parka zaživele številne stojnice društev in zavodov, obiskovalce pa čaka obilica glasbe, gledališča in zanimivih delavnic.

 

FESTIVAL SOBOŠKI DNEVI

V ponedeljek, 13. maja, so organizatorji na novinarski konferenci predstavili program letošnjega Festivala Soboški dnevi. Od 14. do 28. junija se bo odvilo 24 dogodkov. Festival se bo pričel 14. junija z Operno nočjo, ki se letos seli na novo lokacijo s prekrasno grajsko kuliso, odvila se bo namreč na grajski ploščadi. Dogajanje se bo nadaljevalo v petek, 21. junija, ko bodo nastopili Orlek, ki letos obeležujejo 35. obletnico ustvarjanja, prekaljeni rokerji Big Foot Mama ter zasedba Alo!Stari, ki bo predstavila glasbo s svojega drugega albuma Sem prii, nič ti neom!. V soboto, 22. junija, bodo festivalski oder zasedli klapa Kampanel, zasedba Parni Valjak in reški glasbenik Urban, frontman skupine Urban & 4. V nedeljo, 23. junija, pa bodo nastopili srbski glasbenik Relja in Polkaholiki, ki pravijo, da so več kol le narodnozabavna skupina. 

Na odru festivala se bodo predstavili tudi mladi glasbeniki z Odprtega odra Gledališča Park (dogodek bo v sredo, 15. maja), festivalsko dogajanje pa bodo vse tri dni obogatile predstave za otroke in družine.

Festivalsko dogajanje se bo nadaljevalo z dvema večeroma stendapa. 24. junija bo z monokomedijo Notranji pir na grajskem dvorišču nastopil Miha Šalehar, 25. junija pa bosta obiskovalce zabavala Žan Papič in Gašper Bergant s predstavo Fejmiči: sama sta najboljša. 

Na dan državnosti se bo odvila občinska slovesnost, ta bo v Gledališču Park. 

Sledita dva večera klasične glasbe in svetovne folklore. Koncerta klasične glasbe bosta v evangeličanski cerkvi, Folkart večera pa na grajski ploščadi. Letos bodo nastopili folkloristi z Nove Zelandije, Portugalske, Indije in Paname.

Festival Soboški dnevi 2024 se bo letos zaključil v kulinaričnem duhu – s Sočno vilico na Slovenski ulici. 

 

ODPRTO DRŽAVNO PRVENSTVO V LETENJU S TOPLOZRAČNIMI BALONI 2024

Prekmursko nebo bo v času Festivala Soboški dnevi tudi pisano in polno balonov. Od 21. do 25. junija se bo namreč na letališču v Rakičanu odvijalo Odprto državno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni 2024. Uradna otvoritev letošnjega festivala bo potekala na glavnem odru v mestnem parku, v petek, 21. junija, ob 20. uri.

 

SOBOŠKO POLETJE IN SKRITO GRAJSKO DVORIŠČE

Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota je na novinarski konferenci predstavil tudi program festivalov Soboško poletje in "Skrito" na grajskem dvorišču. Napovedujejo petkove koncerte na Trgu kulture vsak drugi petek v juliju in avgustu. Vse ostale petke v poletnih mesecih pa bodo koncerte Skritega dvorišča odslej prirejali na grajskem dvorišču. 

Koncept programa sicer ostaja enak: imenitni glasbeni dogodki na Trgu kulture, z zvrstmi od popa do rocka, na grajskem dvorišču pa bodo v ospredju zvrsti, ki potrebujejo intimnejši prostor in so namenjene glasbenim sladokuscem. Torej, vsak drugi petek vabijo na Trg kulture, vsak drugi petek pa na grajsko dvorišče. 

Program za otroke se bo tudi letos odvijal vsako soboto v juliju in avgustu ob 10. uri na grajskem dvorišču. Tja so dogajanje s Trga kulture preselili lansko leto, kar se je izkazalo kot dobra odločitev.

Vsi festivalski dogodki ostajajo za obiskovalce brezplačni, izjema je letos uvedena vstopnina za stendap v višini 10 evrov, vstopnice bodo na razpolago v Tic-u na Slovenski ulici.

Skupno bo za Poletje v mestu 2024 mestna občina namenila okrog 200.000 evrov.

Ob tej priložnosti se je župan zahvalil tudi vsem sponzorjem in donatorjem, ki nam omogočajo izvedba kakovostnega programa za vse generacije.

Datoteka
Izjava za medije - POLETJE V MESTU 2024
pdf (166.78 KB)