Prenova topolovega drevoreda Rakičan - Murska Sobota

torek, 23. Avgust 2011

Danes smo v okviru projekta 3 Parki – 3 Park pričeli z revitalizacijo drevoreda med Mursko Soboto in Rakičanom. Investicija v revitalizacijo drevoreda med Mursko Soboto in Rakičanom je namenjena ohranitvi drevoreda ter sočasni zagotovitvi prometne varnosti na eni najpomembnejših vpadnic v mesto.  Celotna dolžina drevoreda od Murske Sobote do Rakičana je 1400 m. Drevored ima trenutno 110 dreves, ostala rastišča so zaradi sprotnega odstranjevanja dreves, čemur je botrovala bolezen in posledično propadanje ter s tem ogrožanja prometne varnosti, prazna. Obstoječa drevesa so zasajena na razdalji 10m in tako bodo zasajena tudi nova drevesa. Pričakujemo, da bomo že konec septembra lahko pričeli z zasaditvijo novega drevoreda, kjer bomo ponovno zasadili vrsto Populus nigra'Italica' oz. jagnjed ali laški topol.

Z revitalizacijo drevoreda bomo za obdobje treh desetletij rešili problem varnosti, ki ga danes obstoječa dotrajana drevesa povzročajo s propadanjem in z lomljenjem. V prihajajoči jeseni nas čaka torej velik poseg, ki bo za nekaj let spremenil podobo krajne med Mursko Soboto in Rakičanom.

Drevored je spomeniško zaščiten, zato si je pred posegom revitalizacije morala Mestna občina Murska Sobota pridobiti kulturno varstveno sloglasje. Kulturno varstveno soglasje je bilo izdano pod pogojem, da se ponovno zasadi vrsta drevesa topol.

Več fotografij najdete v fotogaleriji.