Seja občinskega štaba Civilne zaščite

Slika
Obcinski stab CZ 2-pom

Občinski štab Civilne zaščite je na današnji seji sprejel sklep, da se potem, ko je bilo pred javnimi institucijami razdeljeno okrog 3.500 zaščitnih mask,  včeraj pa po pošti dostavljeno 7.400 zaščitnih mask v vsako gospodinjstvo v občini (po ena na gospodinjstvo), le-te odslej namenijo izključno za pripadnike Civilne zaščite, prostovoljce ter osebe, ki opravljajo oskrbo starejših na domu. Župan je ob tem povedal, da je naša občina edina mestna občina v Sloveniji, ki je razdelila zaščitne maske svojim občanom. Po ena maska je bila razdeljena z namenom, da se gibanje (obisk trgovine, lekarne..) omeji na čim manj oseb.  Župan je povedal, da je zaščitnih mask na trgu čedalje več in tako občani ne bodo imeli večjih težav, da si jih nabavijo sami. 

Predstavniki Civilne zaščite, ki so bili skupaj z občinsko redarsko službo zadolženi za izvajanje kontrole nad vladnimi ukrepi omejevanja gibanja, so poročali, da v naši občini ni bilo zaznati kršitev odredbe in ni bilo potrebe po dodatnih zapiranjih območij. Prav tako vladna odredba ni predvidevala nobenih izdaj dovolilnic za prehajanje občinskih mej, po katerih so prvotno spraševali občani.

Direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj je predstavil stanje in ukrepe po tem, ko je bila v soboto potrjena prva okužba s koronavirusom pri eni izmed stanovalk Centra za starejše Murska Sobota. Povedal je,  so bila vsa testiranja oskrbovancev in osebja negativna, omenjena oskrbovanka pa trenutno ne biva v domu,  saj je v bolnišnični oskrbi zaradi drugih bolezenskih znakov. Zaposleni, ki so imeli z oskrbovanko neposreden stik so v samoizolaciji.

Predstavnik Rdečega križa je povedal, da so v minulem tednu razdelili 100 paketov pomoči in da povpraševanje po paketih narašča. Tako bo v tednu od 21. aprila naprej deljenje potekalo med 8.00 in 11. uro po obvezni predhodni najavi na Območni enoti Rdečega križa Murska Sobota.

Direktor Komunale Murska Sobota Štefan Cigan je predstavil, kako poteka razkuževanje večstanovanjskih objektov, katerih  upravljavec je podjetje Komunala. Pri tem je pozval k samozaščitnemu obnašanju občanov v skupnih prostorih.