Skulpture iz Murinega parka v novem okolju

Slika
Murin park skulptur_pom

Ob začetku praznovanja letošnjega praznika Mestne občine Murska Sobota je danes zjutraj potekala predstavitev prenovljenega Murinega parka skulptur, ki sta ga predstavila direktorica Pomurskega Muzeja Murska Sobota Metka Fujs in dr. Janez Balažič, ki je zbrane tudi vodil od skulpture do skulpture na Ulici Štefana Kovača.

Kot so v muzeju zapisali ob tej priložnosti je »Tovarna modne konfekcije Mura v Murski Soboti predstavljala gospodarsko okolje, ki je bilo sposobno z odkupi oblikovati izjemno zbirko slikarskih in kiparskih del sodobne slovenske umetnosti. Na žalost je bilo zbirki v realnem okolju stečaja nekdanjega podjetja namenjeno, da postane zgolj številka v stečajni masi in del vrednosti, s katero so se poplačali upniki. Tedaj smo se v Pomurskem muzeju Murska Sobota in Galeriji Murska Sobota odločili storiti vse, da zbirko zavarujemo pred razprodajo in jo zadržimo v regiji. Pri tem sta nas podprla Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Murska Sobota ter prispevala denar, da je lahko velik del Murine zbirke danes postal javni spomenik. Odkupljene slike so v stalni zbirki Galerije Murska Sobota, odkupljene skulpture pa so dopolnile zelene površine modernističnega okolja blokov v ulici Štefana Kovača, ki jih je leta 1956 projektiral soboški arhitekt Feri Novak.«

Župan Jevšek je ob tej priložnosti povedal, da je prav simbolično bila včeraj prodana Mura, in to praktično za drobiž. Če ne bi bilo naših javnih zavodov, ki so si prizadevali, da ta bogata umetniška zbirka ostane v mestu, bi v stečajni masi bila prodana tudi ta. Simbolična je tudi njihova nova umestitev – med t. i. Murine bloke, stanovanja na Ulici Štefana Kovača so bila namreč v šestdesetih letih zgrajena pretežno za takratne zaposlene v tovarni Mura. Župan je ob tem dodal še, da občini nekateri očitajo, da vlaga v umetnine, medtem, ko na cestah zevajo luknje. »Tudi luknje  v cestah bomo pokrpali, pomembna pa je tudi naša skupna kulturna dediščina«, je ob tej priložnosti povedal župan.

Skupno osem skulptur je bilo odkupljenih iz stečajne mase Mure v leti 2012-2016, nekatere so bile medtem odprodane. Posebna komisija, ki jo je imenovala Mestna občina Murska Sobota je predlagala njihovo umestitev na zelene površine ob t.i. Murinih blokih. Mestna občina Murska Sobota je zagotovila sredstva za restavriranje precej poškodovanih skulptur ter postavitev na novem prostoru.

Poleg Murinega parka skulptur pa je svoje novo mesto dobila tudi Dančeva Gorička pokrajina, ki odslej krasi pročelje zgradbe Pošte Slovenije na Trgu zmage in ki jo je mestu podarila vdova pokojnega umetnika Frančiška Žajdela Danč.

Prispevek o obnovljenem parku Murinih skulptur na RTV SLO