Slovesna otvoritev Evropske prestolnice kulture v partnerskem mestu Murska Sobota

Slika
EPK_otvoritev

Po Mariboru, kjer se je januarja odgrnila zavesa Evropske prestolnice kulture, smo za  Slovenj Gradcem, Velenjem in Novim mestom tudi v Murski Soboti sinoči stopili pod bleščeče odrske luči Evrope. Prihodnji konec tedna se nam bo z uradno otvoritveno slovesnostjo pridružil še Ptuj.

Župan Anton Štihec je v polni dvorani Gledališča Park nagovoril goste: »V letu, ko skupaj nosimo laskavi naslov Evropske prestolnice kulture, se bodo v naših mestih zvrstili številni vrhunski kulturni dogodki in prireditve. Verjamem, da bo vse snovalce programov, kakor tudi obiskovalce ob tem prevevala »čista energija«, kar je bil naš začetni moto, ko smo skupaj krenili na pot, ki ni bila zmeraj lahka in enostavna. Morda bi brez pozitivne energije in vere v uspeh tega projekta, nekje na pol poti celo odnehali. Vendar sem vesel, da smo vztrajali in smo danes del te zgodbe.« Prisotne je nagovoril tudi programski direktor Zavoda Maribor 2012 Mitja Čander.

Na prireditvi so bili v dvanajstih video portretih predstavljeni nosilci 20 projektov, ki jih bo v letu 2012 moč videti, slišati in doživeti na različnih prizoriščih v našem mestu. Slovesnost je okviril nastop Simboličnega orkestra.

V sklepnem delu slovesnosti  so bile  podeljene nagrade Mestne občine  Murska Sobota ustvarjalcem na področju kulture.  Nagrado za vrhunske dosežke na področju kulture je prejel Feri Lainšček, plaketo za pomembne dosežke Metod Žunec, priznanja za uspešno delo in prispevek k razvoju kulturnih dejavnosti v občini pa sta prejela Ernest Bransberger in Dušan Cigüt.

Utrinke iz otvoritvene slovesnosti si lahko ogledate v fotogaleriji.