Spominski dan Mestne občine Murska Sobota

petek, 16. Oktober 2020

17, oktobra praznujemo spominski dan Mestne občine Murska Sobota. Jutrišnjega praznika žal zaradi epidemiološke slike ne bomo mogli obeležiti z občinsko slovesnostjo.

Ob letošnjem prazniku je župan dr. Aleksander Jevšek zapisal*:

 

"Spoštovani,

 

Mestna občina Murska Sobota 17. oktobra praznuje spominski dan. Nekoč je to bil praznik velike občine Murska Sobota, ki je bila pozneje razdeljena na dvanajst samostojnih prekmurskih občin.

Spominski dan obeležujemo v počastitev padlih za svobodo in žrtev fašističnega nasilja ter v spomin na deportacije in internacije v drugi svetovni vojni.

Tudi letos smo želeli z občinsko slovesnostjo počastiti ta dan, vendar smo se ob zadnji epidemiološki sliki in upoštevanju vladnega odloka o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi v Republiki Sloveniji zaradi preprečitve izbruha bolezni covid-19 ter v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje odločili, da bomo na prvo mesto postavili varovanje zdravja občank in občanov ter slovesnosti ne bomo izvedli.

S položitvijo venca ob spomeniku narodnega heroja Štefana Kovača pred Gledališčem Park se bom simbolično poklonil vsem pogumnim partizanom in aktivistom OF, ki so v takrat razdeljenem in okupiranem Pomurju organizirali osvobodilno gibanje in dali življenja, da mi danes živimo v miru.

Ob letošnjih odpovedih številnih tradicionalnih prireditev in dogodkov se še toliko bolj zavedamo, kako pomembna sta solidarnost in negovanje svobode v povezani skupnosti. V drugačnih okoliščinah  bi se 15. oktobra v središču mesta razlegal vrvež dogajanja na Trezinem senju, v mestnih četrtih in krajevnih skupnostih bi se rokoval s številnimi občankami in občani na tradicionalnih srečanjih starejših. Tako nas zaradi varovanja zdravja celotne skupnosti tudi ta kriza spodbuja, da se še bolj povežemo in odločno borimo – skupaj. Naj nam bodo pri tem vodilo vrednote svobode, enakosti, solidarnosti in miru, ki so nam jih izborili naši predniki.

Drage občanke, dragi občani, ob spominskem dnevu vam želim, da ostanemo ponosni na svojo tradicijo. Toda s pogledom, uprtim v izzive prihodnosti!"

 

* uvodnik župana dr. Aleksandra Jevška v Soboških novinah, oktober 2020