Parkiranje

1 .11. 2023 se v Murski Soboti prične izvajati Sklep  o spremembah in dopolnitvah sklepa o določitvi cene parkirnine, drugih taks in parkirnih con ter pripadajočih območij na območju Mestne občine Murska Sobota (objavljen v Uradnem listu RS, št. 99/2023 z dne 22.9.2023), ki določa spremembe v samih parkirnih režimih. Nove spremembe so, da bo od 1. 11. naprej omogočeno brezplačno začetno parkiranje v času 30 minut tudi v CONI II, enako kot v CONI I. Brezplačno parkiranje pri Zdravstvenem domu bo še naprej začetni 2 uri. Spremeni se cena letne dovolilnice v Severno obrtno industrijski coni (SOIC), ki znaša 35 € (le to je mogoče koristiti izključno na območju SOIC na parkirnih prostorih v lasti Mestne občine Murska Sobota). S to spremembo sklepa se je prav tako izvedla sprememba območja Kopitarjeve ulice iz CONE II v CONO III.

S 1. 6. 2023 se v Murski Soboti prične izvajati Sklep o določitvi cene parkirnine, drugih taks in parkirnih con ter pripadajočih območij (objavljen v Uradnem listu RS, št. 42/23), ki določa različne parkirne režime/cone, čas v katerem se plačuje parkirnina, območja kjer se bo plačevala parkirnina, ceno parkiranja in vse ostale takse povezane s plačilom parkirnine (dovolilnice, abonmaji, taksa za avto taksi vozila, taksa za avtodome).

Sklep o določitvi cene parkirnine, drugih taks in parkirnih con ter pripadajočih območij na območju Mestne občine Murska Sobota, cenik.pdf
pdf (105.49 KB)

Čas in cena parkiranja

 Cona ICona IICona III
Območna koda881882883
Trajanje parkiranjado 2 urineomejenoneomejeno
Brezplačno parkiranjedo 30 min*do 30 minut, razen pri zdravstvenem domu do 2 uri*ni na voljo
Cena parkiranja za vsako začeto uro0,50 EUR0,50 EUR0,30 EUR
Cena mesečne dovolilnice/40,00 EUR/
Cena polletne dovolilnice//60,00 EUR
Cena letne dovolilnice/370,00 EUR100,00 EUR,
razen v Severni obrtno-industrijski coni kjer znaša 35,00 EUR
Cena letnega abonmaja 100,00 EUR40,00 EUR

* V conah, kjer je možno brezplačno parkiranje, se mora ustrezno označiti čas začetka parkiranja (s parkirno uro).

Katera parkirišča so vključena v katere cone, si lahko ogledamo na spodnji povezavi:

Karta parkirnih con v Murski Soboti od 1.11.2023
pdf (6.16 MB)

 

Kako plačati parkirnino

Plačilo parkirnine po urah je možno mobilno plačevanje s poslanim SMS sporočilom oz. z mobilnimi aplikacijami EasyPark ali ParkMeWise. Za cono I je plačilo možno tudi na parkomatih.

Plačilo s SMS sporočilom

Za plačilo s SMS sporočilom ne potrebujemo pametnega telefona. Ko začnemo s parkiranjem, pošljemo SMS sporočilo na telefonsko številko 031 20 90 20. SMS sporočilo vsebuje območno kodo cone, presledek in registrsko označbo vozila brez oznake države, posebnih znakov ali presledkov. V ceno parkiranja ni všteta cena poslanega SMS sporočila, ki ga zaračuna mobilni operater.

Plačilo parkirnine S SMS ni podprto pri mobilnem operaterju Hofer Telekom. V primeru plačevanja s SMS pri mobilnem operaterju A1 pa lahko prejmete tudi potrditveni SMS s strani operaterja, na katerega je treba odgovoriti za potrditev plačila parkirnine.

1

Prometni znak za parkiranje in vzorčna registrska MS XY-000

Preverimo območno kodo parkirne cone in registrsko označbo vozila.
2

Pošiljanje SMS sporočila na številko 031 20 90 20 z besedilom 883 MSXY000

Na telefonsko števiko 031 20 90 20 pošljem SMS s območno kodo parkirne cone, presledek in registrsko označbo vozila brez presledkov in posebnih znakov.
3

Potrditev začetka parkiranja preko SMS sporočila

Na SMS prejmemo potrdilo o začetku parkiranja.
4

Obvestilo o poteku parkiranja pri plačevanju parkirnine s SMS sporočilom

Pred iztekom parkiranja prejmemo SMS obvestilo. Če na obvestilo odgovorimo z DA podaljšamo čas parkiranja za 1 uro.

 

Plačilo z EasyPark

Za plačilo z mobilno aplikacijo EasyPark potrebujemo pametni telefon z operacijskim sistemom Android ali iOS in nameščeno aplikacijo EasyPark:

Po namestitvi aplikacije opravimo registracijo ali prijavo (če smo že registrirani). Če še nimamo urejene podatke, potem pod Nastavitve dodamo plačilno sredstvo (kartica) za plačevanje parkirnine in pod Vozila vpišemo registrsko označbo vozila brez presledkov in posebnih znakov.

Prikaz plačila parkirnine z aplikacijo EasyPark je prikazan na spodnjem video posnetku:

Na spodnji povezavi si lahko tudi ogledate navodila za prenos in namestitev aplikacije EasyPark ter nakup dovolilnice.

Prenos aplikacije EasyPark in nakup dovolilnice.pdf
pdf (3 MB)

 

Plačilo s ParkMeWise

Za plačilo z mobilno aplikacijo ParkMeWise potrebujemo pametni telefon z operacijskim sistemom Android ali iOS in nameščeno aplikacijo ParkMeWise:

Prenos aplikacije za iOS z App Store Prenos aplikacije za iOS z App Store

Po namestitvi aplikacije opravimo registracijo ali prijavo (če smo že registrirani). Če še nimamo urejene podatke, izberemo ikono zgoraj desno in dodamo sredstva za plačevanje parkirnine in pod zavihkom Moja vozila vpišemo registrsko označbo vozila brez presledkov in posebnih znakov.

Prikaz plačila parkirnine z aplikacijo ParkMeWise je prikazan na spodnjem video posnetku:

 

Povezane vsebine