Trezino senje

Slika
Trezino senje 2015_pov

V mestnem središču je danes pestro, na tradicionalnem Trezinem senju so zbrani  kramarji,  rokodelci in gostinci iz vse Slovenije in tujine.

Trezino senje v Soboti je eden izmed sejmov z najdaljšo tradicijo. Organizira se vsako leto 15. oktobra, ko goduje Sveta Terezija Avilska (1515 - 1582), španska karmeličanka, redovna prenoviteljica, mistikinja in svetnica, ki jo je papež Pavel VI. kot prvo žensko razglasil za cerkveno učiteljico. S tem je priznal posebno poslanstvo žensk - ženska ima nenadomestljivo vlogo v službi življenja in miru na zemlji, prav letošnje leto pa se obhaja 500. obletnica njenega rojstva.

Tako kot že skozi vsa ta leta se tudi tokratnega Trezinega senja udeležuje nekaj sto prodajalcev, poseben del sejma je namenjen rokodelcem in mojstrom domače obrti, za širjenje zavesti o lokalni kulinariki pa poskrbijo vrli gostinci s svojimi dobrotami.

Sejemska dejavnost v naših krajih poteka že več kot 650 let. Sejmi so bili najpogosteje organizirani v obliki združenja blagovnega in živinskega sejma, ter so od nekdaj ustaljena oblika druženja in kupčevanja, ki še danes privablja množice obiskovalcev od blizu in daleč.

Trezino senje na Facebooku.