Kultura

Murska Sobota je bila vedno tudi kulturno središče svoje okolice. Prvo registrirano društvo je bilo 1885 ustanovljeno Madžarsko izobraževalno društvo za Slovensko krajino, ki je izdajalo časopis Murska Sobota in okolica (Muraszombat és Vidéke). Pozneje so se oblikovala tudi slovenska kulturna društva, ki so svojo dejavnost  strnila v Kulturno-umetniškem društvu Štefan Kovač, iz katerega izhaja mednarodno priznani Mešani pevski zbor Štefana Kovača Murska Sobota. Mnoga društva, ki danes delujejo so gibalo kulturnega dogajanja v mestu.

 

 

 

Danes za področje kulture skrbi javni Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, ki je bil ustanovljen tudi za namen spodbujanja razvoja na področjih  turizma in športa. Zavod je upravljavec Gledališča Park Murska Sobota in Hranilnice prekmurskih dobrot s Turistično-informativnim centrom na Slovenski ulici.

Iz zbirke 1935 ustanovljenega Prekmurskega muzejskega društva je 1955 nastal Pomurski muzej Murska Sobota, danes eden od najbolj prepoznavnih regionalnih muzejev v Sloveniji s stalno razstavo o zgodovini Prekmurja, za katero je leta 1999 prejel prestižno priznanje Evropskega muzejskega foruma, s tematskimi razstavami in programi, ki se vrstijo skozi leto.

 

 

 

 

V mestu je bila že 1875 bogata knjižnica Kazine, Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota pa je bila ustanovljena 1955 na osnovah nekdanje ljudske knjižnice. Poleg raritet je najpomembnejša njena zbirka pomurskih tiskov.

 

 

 

Galerija Murska Sobota se je leta 1978 oblikovala na programu prvotnega Paviljona arhitekta Novaka. Galerija ustvarja stalno zbirko sodobne likovne umetnosti Pomurja, predstavlja dela domačih umetnikov in gosti druge razstavljavce. Tradicionalna prireditev je Evropski trienale male plastike, ki poteka od 1973.  Galerija redno sodeluje z Muzejem konkretne umetnosti iz Ingolstadta in Galerijo lepih umetnosti iz Szombathelya.

 

Kulturni in izobraževalni program za mlade oblikuje MIKK - Mladinski informativni kulturni klub z različnimi prireditvami. MIKK Murska Sobota je mladinski center, ki je bil ustanovljen leta 1995. Njegova največja odlika je kvalitetna klubska-glasbena scena s katero je vpisan med najbolj prepoznavne klube doma in v tujini. Pod njegovim okriljem deluje tudi MMC Pomurja. Mladinski center izvaja dejavnosti za ciljno skupino mladih na področjih neformalnega izobraževanja, informiranja in svetovanja, razvedrilnih dejavnosti, multimedije in intermedije, kreativni rabe IKT..

 

 

 

V Murski Soboti so se rodili mnogi pomembni umetniki, od nabožnega pisatelja iz 17. stol. Blaža Jaklina, ki so mu v prvi polovici 20. stoletja sledili umetniški fotograf Jože Kološa-Kološ, karikaturist Ladislav Kondor, ustvarjalec risank Miki Muster, igralka Judita Hahn in komponist Jože Grlec.  

V drugi polovici 20. stoletja so se številni mladi Sobočani izobraževali na umetniških akademijah v Sloveniji in tujini. Številni akademski slikarji, dramski igralci, režiserji ter akademsko izobraženi glasbeniki pomembno sooblikujejo ne le mestni, temveč širši slovenski ali celo mednarodni kulturni prostor. Mnogi so dobitniki pomembnih, tudi najvišjih slovenskih kulturnih nagrad: dramska igralka Nataša Matjašec, koreograf Matjaž Farič, režiser Bojan Jablanovec, akademski slikar Sandi Červek. Izjemna je tudi bera pisateljskih in pesniških imen srednje in mlajše generacije, ki so bili v Murski Soboti bodisi rojeni ali pa so mesto izbrali za svoje domovanje in v njem ustvarili svoje najboljše stvaritve. Branko Šömen, Feri Lainšček, Milan Vincetič, Štefan Kardoš in Dušan Šarotar pa sodijo v sam vrh slovenskega literarnega ustvarjanja.